Nicole Sahl i sin lejlighed på Frederiksberg. Foto: Manne Scheef

Tre shamaner, uddannet i den sydamerikanske jungle, havde brugt uger på at koge planter sammen, som kunne sende Nicole Sahl på en rejse ind i sig selv. En psykedelisk rejse som ændrede Nicoles liv.

Bogreolen er fyldt med bøger, som man ikke ser alle steder. Titler som ”Animal Spirit Guide” og ”Conversations with God” har fundet plads på reolen. Vindueskarmene er udsmykket med indianerskulpturer og hinduguder i både træ og sten. Afslappende og rolig musik kører ud igennem en højtaler fra køkkenet.

Det er Nicole Sahl, der bor her. Hun er 47 år gammel, har to børn og er stifter og ejer af reklamebureaet Sorte Får. Tre gange har hun været på det, hun beskriver som rejser ind i sig selv. Alle rejserne har haft en psykedelisk katalysator i form af enten ayahuasca eller magiske svampe. Rejserne har givet hende en helt nye måde at anskue livet på. Det har givet hende en tro.

Da bægeret flød over

I 2017 kollapser det hele for Nicole. Hendes kæreste gennem seks år går fra hende, og hun bliver fyret på sit job. Hun lider af stress og er i en depressionslignende tilstand. Hun forsøgte at søge jobs i reklamebranchen, hun altid har arbejdet i, hvilket hun er langt underkvalificeret til. Hun beskriver en anerkendelse fra andre, som hun var dybt afhængig af:
”Al den selvofring, jeg har gjort hele livet, har jo givet en anerkendelse tilbage, som er et fix. Jeg var alkoholiker på en anden måde. Fik jeg ikke det der fix, så var jeg jo ikke noget.”

Nicoles selvofring startede helt tilbage i barndommen. Hendes mor var meget dominerende og kontrollerende:
”Hun har prøvet at styre mig. Prøvet at fortælle mig, hvem jeg er, hvad jeg er, hvem jeg skal se og hænge ud med, hvad for noget tøj jeg skal have på og så videre,” siger Nicole om sin barndom og ungdom hos sin mor. Hendes søgen og hungren efter anerkendelse går igen i hele hendes liv. Kæresten gennem seks år drak for meget, og Nicole var overbevist om, at hun kunne hjælpe ham ud af det. Det var hendes fix at ofre sig selv for andres velbefindende. For at andre synes godt om hende. Men da glansbilledet, hun har forsøgt at tegne hele hendes liv, i 2017 kollapser, går det for alvor op for Nicole, at hun skal foretage sig nogle livsændringer.

”Jeg gik så meget på kompromis med mig selv, og jeg var så drevet af egoet, fordi det så godt ud. Og det er fucking hårdt. Både fysisk og psykisk. Og jeg ender med at falde om på det,” fortæller Nicole.

Den psykedeliske rejse ind i sig selv

Nicole hører første gang om ayahuasca fra sin ex-mand, som hun har to børn med. Da hun første gang hører om det, synes hun det virker åndssvagt. Ayahuasca er en indkogt blanding af to planter fra Sydamerika. Planterne indeholder to forskellige kemiske stoffer: dimethyltryptamin, oftest forkortet DMT og en MAO-inhibitor. Når de to ting kombineres, sendes man i en trance i 6-9 timer. De forberedes af en shaman i flere uger, hvor planterne koges ned. DMT skaber stærke hallucinationer, men nedbrydes i maven af enzymet Mono Amin Oxidase. Derfor skal DMT kombineres med en MAO-inhibitor, som blokeres for enzymets virkning, så rusen og hallucinationerne varer længere.

Nicole opsøger Djursland healingrejser, som arrangerer ayahuasca ceremonier. Hun fortæller, at hun ankom meget skeptisk og uden lyst til at deltage. Det var udelukkende fordi, hun var et så dårligt sted, at hun opsøgte psykedeliske stoffer.

Inden ceremonien begynder, skal man fortælle, hvad man vil have ud af den indre rejse, som ayahuasca giver. Nicoles mange år med selvofring leder hende til ét enkelt ønske fra ayahuascaen: ”Teach me how to become free.”

Og det blev hun. Hun fortæller om sine hallucinationer. Om at kombinationen af en drage og en slange, der røg cigaretter fra en cigaretholder, viste hende sit eget indre. Den meget kvindelige og feminine slangedrage skræmte hende først, og hun fortæller, at hun ikke havde lyst til at se den i øjnene. Det var blot, indtil hun fandt ud af, at den repræsenterede hende selv, som hendes ego og indre bevidsthed så hende.

Oplevelsen ændrede Nicoles syn på livet, og nu er hun meget spirituel. Hun har fået en tro. En tro på, at alt er forbundet. At alle mennesker er af den samme energi. At Gud er i os alle. At der er en højere mening med det hele. Men der var også fysiske effekter af den psykedeliske trance, som for Nicole varede ni timer:

”Jeg havde eksem i hele hovedet. Jeg var så stresset og havde kløet så meget, at det blødte ned ad halsen. Da jeg kommer ud ni timer senere er 98% af eksemen væk.”

Hendes tro har givet hende en ny vilje til livet. Hun mediterer dagligt for at komme i kontakt med sin sjæl, fortæller hun.

Livet efter rejsen

”Forholdet til mine børn var overfladisk. Der var ikke tid til at gå i dybden med, hvem mine børn var,” siger Nicole om tiden før ayahuasca. Nu beskriver hun forholdet som autentisk. Hun beskriver faktisk sit liv som autentisk. Også hendes arbejde har ændret sig. Hun er blevet selvstændig og har lavet sit eget reklamebureau, og hun har sin autenticitet og selvindsigten med i alt, hvad hun gør:

”Jeg kan simpelthen ikke være andet, end den jeg er, og det har jeg aldrig kunnet før.”

Efter sin første rejse med ayahuasca har hun to gange yderligere taget rejsen ind i sig selv. En gang mere med ayahuasca og én gang med magiske svampe. Hun fremstår som et enormt sammensat, selvsikkert og roligt menneske med styr på livet. Efter hele livet at have søgt anerkendelsen hos andre mennesker, så anerkender hun nu sig selv. Som hun er. Hun kan mærke sig selv og andre og tror på, at der er en højere mening med livet. Med eksistensen. Hun tror på, at man kan tale ting til eksistens. At man kan fortælle sig selv, at man gerne vil huske sin drømme. Hun har fundet en kærlighed til sig selv, som hun også gør meget ud af i sin meditation, hvor hun bruger mantraet ”Om Namah Shivaya”. Det betyder, at egoet ødelægges, så man kan komme i kontakt med det guddommelige i sig selv. At man sætter sig selv først:
”Jeg kan mærke nu, hvor vild en kvinde jeg er”, fortæller Nicole.