Hvad er en god historie hos TV Midtvest?

”Når jeg så har sagt det, så er det selvfølgelig en historie, der berør folk på følelserne og også berør dem i forhold til deres hverdag.”

Sådan indleder TV Midtvests ansvarshavende nyhedsredaktør, Lars Lundgaard, da han bliver adspurgt om stationens tanker, når de skal udvælge den gode historie.

Følelserne og identifikationen ved disse følelser, er alfa omega for TV Midtvest fortællinger i regionen. Det handler om at finde, hvad seeren kan relatere sig til, på baggrund af egen hverdag, holdninger og erfaringer. Der er ikke meget logik i at bringe en historie, hvis ikke den kan forankres i det midt- og vestjyske. Af den grund er langt de fleste af TV Midtvests historier bundet op på en case eller en række personer.

Processen fra idé til produkt (heriblandt i redaktionsmøde)

Hos TV Midtvest ligger dagen ud med et redaktionsmøde, hvor der pitches idéer. Her spiller både redaktøren ud såvel som journalisterne. Idéerne kan både komme fra andre medier, som kan have lavet historier, der er relevante for TV Midtvest. Det kan også være igennem tips fra deres mail eller på deres Facebook, hvor lokale seere kommer med bud på historier. Herefter skal idéerne så igennem, hvad Lars Lundgaard, ledende nyhedsredaktør, beskriver som et journalistisk filter:

”Vi kigger på: Er det her relevant for folk? Kan det røre folk på følelserne? Kan det berøre folk i deres hverdag og på deres holdninger?”

Når redaktionsmødet er slut, så vil der være udvalgt potentielle historier til deres nyhedsudsendelse, hvorefter researchfasen starter. Her journalisterne at finde en vinkel og ikke mindst en kilde:

”Langt de fleste historier skal leve op til identifikationskriteriet. Det vil sige, at der skal være en case eller nogle personer, det skal berøre,” fortæller Lars Lundgaard. Når journalisten har fundet sin kilde og et bud på en vinkel, så vender journalisten tilbage til redaktøren, hvor de i fællesskab finder ud af, hvordan historien gribes an. TV Midtvests reportere er altid i tæt kontakt med redaktøren. Når de kører ud med en fotograf for at snakke med kilden, har de hele tiden fat i redaktøren, hvis historien skulle ændre sig. Hvis journalisten får noget fakta fra kilden, så sendes det hjem til studieværten og redaktion, som så begynder at kigge på, hvilken grafik de vil have under indslaget. Når journalisten kommer hjem fra opgave, så begynder redigeringsfasen, som også foregår i tæt sammenspil med redaktøren. Her redigerer de indslaget, og redaktøren godkender det til deres TV-udsendelse.

Studievært og journalist på TV Midtvest

Louise Deruginsky er journalist og studievært på TV Midtvest. En hel normal arbejdsdag for Louise starter med et redaktionsmøde kl. 13. Her bliver der pitchet ideer, og dagens historier bliver talt i gennem. Derefter skal der skrives grafikoplæg, og herefter skal udsendelsen laves. Alt dette sker i samarbejde med de forskellige ansatte på redaktionen, bl.a. grafikeren, redaktøren og reportere. Sammen får de styr på vinkler og andet løst og fast. Louise påpeger:

“Det er en holdindsats det hele”

Louise mener dog, at have lidt mere ansvar sammenlignet med hendes kollegaer hen mod sending, grundet at hun her arbejder meget tæt med redaktøren. Her skal de i samarbejde finde frem til det udtryk, der skal sættes på udsendelsen. Dertil er det også Louise, som studievært, der står med ansvaret, når kameraerne kører, og historierne skal formidles videre ud i gennem skærmen til befolkningen.

“I sidste ende er det jo mig, der står inde i studiet og skal præsentere det på bedste vis”

Dog forklarer Louise også, at selvom hun er studievært, så er hun også journalist som alle andre, og falder derfor også over ting, hun undrer sig over eller møder mennesker der af og til har nogle gode historier. Disse historier pitcher hun til redaktionsmøder på lige vilkår med de andre journalister.

Lokalt og internationalt

Selvom TV Midtvest håndplukker deres historier, så de er relevante for deres målgruppe, nemlig befolkningen i Midt- og Vestjylland, er det ikke kun lokale nyheder, der ender i mediet. Når det vurderes, at en nyhed kan have relevans for borgerne i lokalområdet, bliver den formidlet, så den har en regional forankring. Dette gælder både nyheder fra alt til politik på Christiansborg til terror i Barcelona. Lars Lundgaard, ledende nyhedsredaktør hos TV Midtvest, eksemplificerer dette med en situation, hvor danskere i udlandet påvirkes af forholdene i dette land. Hvis man for eksempel har familie i Barcelona, mens der er terror i området, er det vigtigt at oplyse disse mennesker om deres pårørendes tilstand. Det er altså irrelevant, om historien er international, så længe der er enten en lokal eller regional forankring et eller andet sted i TV Midtvests landsdel.

Web, TV og forskellen på andre TV2-redaktioner

TV Midtvest har, som mange etablerede medier, både en platform på TV og web, da man på den måde fanger en bredere modtagerskare. Indholdet på de to platforme er dog ikke synkroniseret. Det, som Lars Lundgård kalder for ”pulsstof”, f.eks. kriminalitet, ulykker og andre presserende hændelser, der er sket i døgnets løb, bliver udgivet på begge platforme. Bredere stof, såsom konflikt- og politiske historier, bliver prioriteret højest på redaktionens webplatform.

”Der er sådan set ikke nogen historier, der ikke kommer på vores hjemmeside, men der kan sagtens være historier på hjemmesiden, der ikke kommer på tv.”

Fordelingen af indhold på TV og web er forskellig fra medie til medie. TV Midtvest prioriterer begge former, hvilket er nødvendigt for at favne så bred en målgruppe som muligt, men den mere traditionelle TV-platform er stadig en grundsten:

”Vi prioriterer meget bredt, men vi har stadig vores 19:30-udsendelse. Flow-tv er stadigvæk vores flagskib, for vi har masser af seere, der gerne vil have den virkelighed, der ligesom er udvalgt af nogen og præsenteret for dem.”

Der kan være forskel, de forskellige lokalredaktioner imellem, på, hvad der vægtes højest. Lars Lundgård mener, at der kan være forskel mellem regionerne:

”Dem der er i storbyerne, har et mere flygtigt tv-publikum, så de har styrket deres digitale dækning og vægter den, vil jeg vurdere.”

Hvorfor ser faste seere TV Midtvest?

Lydfil.