(Billede: Simon Porse i sin hjemmelavede “Frugt & Grønt” t-shirt)

Simon Porse, der til daglig læser journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, lader sig ikke stoppe af, hvorvidt hans aktivisme er lovlig eller ej. Han mener, at det er den eneste måde at gøre noget ved klimaproblematikken.

Af Manne Godsk Scheef

Ende Gelände er en stor tysk klimaaktion, hvor flere tusinde mennesker årligt deltager. De har blandt andet blokeret energistationer, der drives af fossile brændstoffer, fra deres energikilde. Det kaldes ”direkte aktion”, fordi aktivisterne direkte stopper og gør det umuligt at levere kul til forbrændingen ved at sætte sig på togskinnerne og nægte at flytte sig over en weekend. Det har Simon været med til. Han har ikke blot været med til det, han har også arrangeret busture, hvor han har været en del af et netværk, som sender mellem 100-150 danske aktivister til den store tyske klimaaktion. 

Simon er i forbindelse med Ende Gelände blevet anholdt men aldrig sigtet:

”En af de taktikker man bruger meget til de store aktioner er, at vi i fælleskab ikke fortæller vores navne til poltiet.”

Normalt ville politiet tilbageholde og indespærre en person, der nægtede at oplyse sit navn, men som Simon selv fortæller:

”Når det drejer sig om flere hundrede mennesker, der ikke oplyser noget som helst til politiet, så kan deres systemer ikke gennemarbejde os alle sammen.”

To gange er Simon blevet anholdt i Tyskland, men anholdelserne har ikke været det værste:

”Jeg er flere gange blevet voldsomt og fysisk tilbageholdt af politiet i forbindelse med vores direkte aktioner.”

I Danmark er Simon en del af et netværk, der kender hinanden igennem aktivisme. Det handler for ham om at tage ansvaret i egne hænder og ikke overlade det til politikerne. Han fortæller, at på trods af politikerne snakker meget om klima, så gør de ikke noget ved det presserende problem, vi står med.

De sidste tre år har Simons fokus været på klima, men det er ikke her, hans aktivisme startede – den strækker sig helt tilbage til syvende klasse, hvor han var del af et punkband:

Det handlede egentlig bare om at råbe op om ting, der ikke fungerede.”

Det førte sidenhen til Simons arbejde i sit netværk, hvor han arrangerede møder og skrev pressemeddelelser om blandt andet selvstændighedskamp i Kurdistan, uretfærdighed i Palæstina og kampen for kvinders rettigheder.

Simons fokus er som nævnt skiftet over til klima, og han har allerede nu planer om, at han i 2020 igen skal afsted til Ende Gelände.