Tegning fra Aalborg Byret af Anders Stubbe

”Der ser lidt tomt ud ovre hos jer,” siger dommeren til forsvarsadvokaterne, da hun sætter sig i retten. De to tiltalte er nemlig ikke mødt op til retsmødet i Retten i Aalborg den 21. november 2019. Forsvarerene fortæller, at deres klienter var opmærksomme på retsmødet, men de ved ikke, hvorfor de tiltalte ikke er mødt op. Efter både forsvarer og anklager ønsker at fremme sagen, vælger dommeren at køre sagen uden de tiltaltes tilstedeværelse.

Sagen drejer sig om to unge mænd fra Aalborg, der er tiltalt i 10 forhold, de mest alvorlige værende besiddelse af sammenlagt 65 gram kokain. Det er også de forhold, de nægter sig skyldige i.

Det første vidne i sagen er en politiassistent fra Nordjyllands Politi. Han fortæller, at han mest har beskæftiget sig med efterforskning af tyveri. Det er ham, der rykker ud den 23. april 2018, da politiet fik et tip om, at der i en kælder på Vendsysselgade i Aalborg skulle være tyvekoster. Han fortæller, at han med sin makker ankommer til adressen og bevæger sig ned i kælderen, hvor han i et skuffedarium finder en frysepose med 51,68 gram kokain, en digital vægt og flere pølsemandsposer. Her tog han DNA-spor på posen med kokain. Forsvareren spørger meget ind til, hvornår vidnet tog handsker og mundbind på. Det dokumenteres i politirapporten, at vidnet tog det på inden der blev sporsikret. Han vender tilbage til kælderen fire gange yderligere, hvor han kontrolvejer posen med kokain, der vejer henholdsvis 30,47 gram, 17,41 gram og til sidst er væk.

Andet vidne, der indkaldes, er også politiassistent fra Nordjyllands Politi. Han er blevet erstattet af en anden politiassistent, der oprindeligt skulle have vidnet i retten.

”Du var ikke til stede den dag?” spørger anklageren, da det går op for hende, at vidnet ikke er den politiassistent, som hun troede, det var. Hun har mislæst politirapporterne og troede, at andet vidne var i bilen på Vendsysselgade, da første vidne var i kælderen.

Det tredje vidne er endnu en politiassistent fra Nordjyllands Politi. Han var en af de betjente, der ransagede en lejlighed på Kastetvej i Aalborg den 14. november 2018, hvor en af de tiltalte havde adresse. Her fandt de 14,29 gram hvidt pulver, en trykpresser, en digital vægt, pølsemandsposer og en Nettopose med over 10 forskellige dopingmidler. Forsvareren er meget interesseret i, at der ikke i politirapporten står noget om, hvorvidt politiet testede, hvad det hvide pulver var, selvom der i politirapporten står kokain.

Et af de andre forhold i anklageskriftet er, at en af de tiltalte har talt grimt til vidnet i en telefonsamtale. Da vidnet ringede den tiltalte op, var den tiltalte utilfreds med politiets behandling af hans lejlighed, hvorefter han fortalte vidnet at han kan få samme tur derhjemme. Vidnet spurgte ham så, om han skulle opfatte det som en trussel, hvortil tiltalte svarede:
”Hold kæft, dit pikhoved!”

Da sidste vidne har forladt retssalen, anmoder anklageren om udsættelse af retsmødet, da retten mangler at høre fra det vidne, der var i bilen under første vidnes besigtigelse af kælderen på Vendsysselgade. Forsvaret protesterer anmodningen og siger, at løbet er kørt for anklagemyndigheden, da hun tog fejl af de to vidner. Han fortsætter:

”Det er ikke klart for mig, hvilken drejning sagen har taget, andet end at anklagemyndigheden ikke har gjort sit arbejde hjemmefra.”

Dommeren og domsmændene trækker sig tilbage for at diskutere, hvorvidt sagen skal udskydes. De beslutter at retsmødet udskydes til den 3. april 2020.